Sunday, July 27, 2008

Caramel Cheesecake

















Adapted from Catherine Lau Celebrity Chef's Cookbook- Cheesecake Seduction.
Am very very sorry for my bahasa rojak. Minta maaf ya..

BAHAN CARAMEL

Butter 120 gram
Brown sugar 220 gram
Whipping cream 200 ml

CARA

Campurkan butter dan brown sugar dan masak diatas api perlahan sehingga gula hancur (elakkan bancuhan menggelegak) Masukkan cream. Masak sehingga menggelegak. Kacau dan biarkan sehingga 8 minit dan kacau berterusan. Angkat dan biarkan sejuk.

BASE

Butter 60 gram + 1 sudu besar
Brown sugar 30 gram
Dark chocolate 125 gram
Lemon juice 2 sudu kecil + 50 ml susu (biarkan bancuhan selama 5 minit)
Telur 2 biji (dipukul sebentar)
Nescafe 2 sudu kecil dengan 1 sudu kecil air panas
Esen vanilla 1/2 sudu kecil
Tepung gandum 60 gram
Serbuk koko 30 gram
Soda bikarbonat 1/4 sudu kecil
Walnut 100 gram (panggang dan dicincang)

CARA

Cairkan butter, gula dan coklat diatas air yg menggelegak (double boil). Kacau sehingga "smooth". Angkat dan masukkan bancuhan lemon juice. Masukkan telur, bancuhan nescafe dan vanilla. Msukkan bahan kering dan kacau sehingga sebati. Panaskan oven 180C. Grease acuan dengan sedikit butter. Taburkan sedikit tepung. Bungkus bahagian luar acuan dengan aluminium foil. Tuang bancuhan BASE ke dalam acuan dan bakar 10 minit. Turunkan suhu pada 150C.
Setelah masak tuang dan ratakan 1/3 CARAMEL ke atas BASE. Taburkan walnut cincang ke atas caramel. Biar sebentar.

FILLING

Cream Cheese 500 gram
Tepung jagung 2 sudu besar + 2 sudu kecil
Esen vanilla 1 sudu kecil
Whipping cream 200 ml
Telur 4 biji (dipukul sebentar)

CARA

Pukul cream cheese sehingga gebu. Masukkan 1/3 CARAMEL dan kacau. Masukkan tepung jagung dan vanilla esen. Kacau sehingga "smooth". Masukkan cream dan kacau sehingga bancuhan agak pekat. Perlahan-lahan masukkan telur dan kacau sehingga bersatu. Tuang bancuhan ke atas BASE. Letakkan acuan kek ke dalam "water bath". Bakar 1 jam. Tutup oven dan biarkan kek di dalam oven selama 30 minit. Keluarkan water bath dan biarkan kek sehingga sejuk di dalam oven dengan pintu terbuka sedikit.

HIASAN

Walnut 8 biji
Milk Chocolate 30 gram (dicairkan)

Tuangkan caramel ke atas kek. Hiaskan dengan coklat dan walnut.

0 comments: